FOMU fotomuseum i Antwerpen

FOMU fotomuseum i Antwerpen

FOMU fotomuseum i Antwerpen, Belgien startade som en anledning av flera utställningar. Redan 1965 var det en utställning, som hete 125 år av fotografier på Provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof. Det formade en ny avdelning, som heter fotografi och film. Karel Sano, som var branschchef på Gevaert Photoproducten N.V. i Mortsel, hoppades initialt att kunna sätta upp ett fotomuseum, som skulle likna Agfa Photo Historama som låg i Leverkusen. Dock fick han dåligt gehör för detta hos sitt företag, så han vände sig istället till Piet Baudouin, som var kurator på Museum Sterckshof för att berätta om sin vision. Det ledde till just utställningen 125 år av fotografi, sponsrade av nystartade företaget Agfa-Gevaert.

Denna utställning var en succé, men råkade föras över till Musée des Arts Décoratifs som låg i Paris, dock var de föremål som var ett lån från Agfa-Gevaert bland andra saker istället överförda till provinsen Antwerpen. Denna samling kom att forma en avdelning inom museet dedikerat till fotografins historia. Ett antal volontärer ledda av Karel Sano och senare Dr Laurent Roosens var arbetskommittén som skötte avdelningen. Från 1973 och framåt så togs uppgifterna allt mer över av personalen på Museum Sterckshof. Kollektionen kom att växa sig allt större och till slut räckte inte lokalerna till längre. I slutet av 1980 flyttade hela denna del, med administration och personal samt samlingen till en kontorslokal i Antwerpen. Nu mer kallad Museum voor Fotografie. 1986 hittade museet ett permanent hem i en renoverad lokal och man köpte även till fler byggnader. Under 2000 talet kom man att göra om under 4 år och öppnade åter upp igen 2004, som ett modernare fotomuseum.

Utställningar

På museet finns det flera utställningar att beskåda. Det är dels ”Collection in Transit”, som just visar föremålens vandring som beskriven i museet historia ovan. En annan utställning, som pågår just nu är Harry Gruyaert – Retrospective.  Gruyaert är en av Belgiens mest kända fotografer just nu. Utställningen visar en bred överblick över hans arbete. Det är även en utställning som heter Monsanto®: A Photographic Investigation – Mathieu Asselin, samt att det inom kort kommer att komma utställningen Paul Kooiker – Untitled (Nude).

Det kommer hela tiden nya utställningar, som är temporära på detta museum. Tidigare utställningar finns att kika på i arkivet på museets hemsida.

Andra events på museet

FOMU har inte bara olika utställningar, utan de erbjuder även andra saker. Bland annat så har de guidade turer, samt föreläsningar av olika konstnärer och artister. Det finns även olika workshops att delta i, för att lära sig mer.