Fotografiska – Stockholm

fotomuseeet Fotografiska

Fotografiska är en svensk konsthall, som är privatägd. Bröderna Jan och Per Broman är de som är grundare till denna och idag ägs och drivs den av Svenska Fotografiska museet AB. Fotografiska ligger i en industriell byggnad, precis vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Byggnaden i sig är ritad av Ferdinand Boberg och uppfördes mellan 1906–1910. Från början var det ett tullhus och tegelfasaden är den samma som då, men insidan är renoverad. Här finns det en yta med 5 500 kvadratmeter av utställningar och fotografier.

Om Fotomuseet

Fotografiska är inget direkt vanligt museum, utan det är mer av en stor samlingsplats för fotografi. Det är även en av Sveriges mest besökta turistmål. Här ställs det bland annat ut fotografi som engagerar och som även riktar ett fokus på olika samhällsfrågor som behöver lyftas. Utöver utställningar så har även Fotografiska en egen restaurang, som även blev utsedd till Världens bästa museirestaurang 2017. Det finns även workshops, kurser och annat att delta i för dig som vill lära dig med om fotografering. Sedan finns det också en fotoboks-butik, en av Europas största faktiskt. Här finns böcker, posters, kuriosa och mycket mer. Det finns även så kallade Editions, som är printade fotografier, som säljs i just olika editioner.

Det som är grunden hos Fotografiska är utställningar. De har ett uppdrag, säger de själva och det är att visa upp de stora fotograferna, så väl som de nya namnen. Det är en form av konstart detta med fotografier och Fotografiska vill etablera den svenska fotokonsten i världen, så väl som ta hit internationell fotokonst.

Invigningen skedde den 20 maj 2010 och sedan dess har det visats fotografier från bland annat Annie Leibovits, David La Chapelle, Nick Brandt, Magnus Wennman med flera andra. Varje år så sker det mellan 20 till 25 stora utställningar.

Fotografiska är en plats som varje år lockar en halv miljon besökare! Dels är det utställningarna som lockar, men även fotokurserna, föreläsningarna och workshops. Det sker även konserter och så kallade artist talks. Sedan har de även sina lokaler för de som vill hålla konferenser och events.

Bli medlem

Det finns flera olika medlemskap att välja mellan som ger dig en del fördelar till Fotografiska. Det är dels inträde, men även reducerade priser för en vän. Det ger dig förtur i köer, du får exklusiva förhandsvisningar av nya utställningar och inbjudan till olika medlemsevents. Det är även fri tillgång till guidade turer, samt olika rabatter på kurser, butiken, caféet och restaurangen.

Det finns flera olika guidade turer att ta på Fotografiska. Är du medlem så sker dessa på tisdagar och fredagar. Då är det en 45 minuter lång guidad tur.

Det går även att boka in grupper för att få guidade visningar, som är anpassade utifrån den grupp som bokar.

På besök i Stockholm

Fotografiska har öppet sju dagar i veckan, från morgon till kväll. Både butiken och utställningarna öppnar klockan 09 och stänger 23. Det är lätt att hitta hit. Vet du var Slussen i Stockholm är, så har du hittat! Hotell nära Fotografiska hittar du på www.hotelloo.se. Du kan åka tunnelbanan, bussen eller båten. Det går även bra att både cykla och gå!