Sala Parés – Barcelona

fotomuseet Sala_Pares

Sala Parés är ett konstgalleri i Barcelona, som funnits sedan 1877. Det gör det till ett av de äldsta gallerier och just denna har en lång och prestigefylld historia.  Ända sedan start har det endast varit en strikt selektion av artister och konstnärer som fått ställa ut här. Det allra första utställningsrummet öppnade upp med lokala artister som Lluís, Agustí Rigalt, Ramon Martí, Modest Urgell, Francesc Torrescassana och Joaquim Vayerda. Invigningen var ett stort event och många av Barelonas mest betydelsefulla invånare deltog.

Fortsatta utställningar

Under 1884 kom en ny, mycket större utställning på Sala Parés, med en show som visade 237 olika verk av välkända artister för den här tiden. De som invigde denna utställning var prins Ludwig Ferdinand och hans fru Maria de Paz. Galleriet kom att bli en av Europas största kommersiella utställningsområden och prisad för sitt naturliga ljus. Så som det ser ut idag i galleriet, så var det även redan detta år.

Under 1880-talet kom det flera utställningar, med målningar, skulpturer, dekorativa artefakter och mycket mer. 1885 kom Exposiciones de Bellas Artes. En periodisk utställning med den bästa katalanska konsten. Utställningskataloger kom även att publiceras nu för första gången.

Sen kom 1900-talet

År 1900 öppnade Hermen Anglada Camarasa upp en viktig utställning med målningar porträtterade livet i Paris. Året efter kom en tredje solo utställning med Ramon Casas, som även innehöll en del pastellmålningar av Picasso. Detta var allra första gången som Picasso ställde ut i Barcelona, som var staden han utvecklades som konstnär.

I början av 1900-talet var det flera utställningar, bland annat med Francesc Gimeno, Isidre Nonell, med flera andra. 1903 kom en unik individuell show med målningar av Santiago Rusino, som målats på Mallorca. Detta kom att bli berömd katalansk konst. Under de kommande åren, så ställde galleriet ut många artister och konstnärer, som kom att bli viktiga företrädare för den katalanska konsten och även den spanska konsthistorien.

1925 kom det att Sala Parés skulle stänga och det blev omtalat i pressen. Ett par månader senare, så stod det att galleriet skulle öppna upp tillfälligt med nya ägare. Man restaurerade en del men behöll två av utställningshallarna. Galleriet behöll sitt namn, men man valde att börja samarbeta på konstnärer och artister på ett nytt sätt. Det blev en blandning mellan modernitet och tradition. Både nya artister ställde ut och samsades med de kända konstnärerna sedan innan. Under 1920-talet kom det att ställas ut en mängd olika saker.

Soloutställningar

Under 1930-talet kom det att ställas ut konst, skulpturer och mycket mer. Flera olika soloutställningar gjordes. 1936, när kriget var, så kom det att bli bara ett par enstaka utställningar. Man flyttade en del av företaget till London, sedan till Buenos Aires. Efter kriget så återupptog galleriet sina utställningar och flera nya målare tillkom. 1940-talet bestod även det av flera olika utställningar och så även under 1950-talet. Under 1950-talet så kom man även att promota sina artister internationellt. 1960 öppnade galleriet upp Galería del Cisne i Madrid. Denna period lockade även många konstnärer som jobbade med innovativ realism. 1970 och 1980-talet kom galleriet att locka allt fler konstnärer att ställa ut. Flera konstnärer kom att bli utställda regelbundet. 1988 renoverade man igen och man öppnade upp ytterligare en utställning på första våningen. 1990-talet fylldes med fler nya artister och konstnärer och man lämnade över ledningen till den yngre generationen. Flera moderna utställningar med fotokonst skedde.

2000-talet kom att bli en ny era för galleriet. Man hade nu expanderat sin repertoar att bestå av lovande unga artister så väl som internationellt etablerade.  Man började ställa ut på andra platser i Europa och Asien. Idag kan man se utställningar i Sala Parés i tre olika hallar med konst, tavlor, skulpturer, fotografier och videos. Vill du besöka Sala Parés kan du här boka billiga hotell i Barcelona.